Zawartość tłuszczu w 100g produktu: | 3,5g |
Opakowanie zbiorcze | 10 kg |
Masa netto: | wg wagi 500-600 g |
Temp. przechowywania: | od +1 do +6°C |
Porcja 50g dostarcza:
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników. |
Leniwe pierogi
Składniki: – Twaróg półtłusty z Głuchowa – ugotowane ziemniaki – 3 jajka – pół szklanki mąki – 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej – Masło Ekstra z Głuchowa – mała szczypta soli – cukier – cynamon |
Przygotowanie: Odciśnięty Twaróg półtłusty z Głuchowa z ugotowanymi ziemniakami dobrać w proporcji 3/4 twarogu 1/4 ziemniaków i przekręcić przez maszynkę do mielenia. Wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, zagniatać ciasto dodając stopniowo mąkę pszenną. Kiedy ciasto odchodzi od ręki, uformować wałki o średnicy 3 cm, spłaszczyć i ciąć w kształt kopytek. Wrzucać pierogi partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Po wypłynięciu gotować 3-4 minuty, wybierać łyżką cedzakową na talerz. W rondelku rozpuścić Masło Ekstra z Głuchowa, polać leniwe i posypać cukrem i cynamonem. |