twaróg półtłusty

   
Zawartość tłuszczu w 100g produktu: 3,5g
Opakowanie zbiorcze 10 kg
Masa netto: wg wagi 500-600 g
Temp. przechowywania: od +1 do +6°C
Porcja 50g dostarcza:

 

GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników.


Leniwe pierogi
Składniki:
– Twaróg półtłusty z Głuchowa
– ugotowane ziemniaki
– 3 jajka
– pół szklanki mąki
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– Masło Ekstra z Głuchowa
– mała szczypta soli
– cukier
– cynamon
  Przygotowanie:
Odciśnięty Twaróg półtłusty z Głuchowa z ugotowanymi ziemniakami dobrać w proporcji 3/4 twarogu 1/4 ziemniaków i przekręcić przez maszynkę do mielenia. Wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, zagniatać ciasto dodając stopniowo mąkę pszenną. Kiedy ciasto odchodzi od ręki, uformować wałki o średnicy 3 cm, spłaszczyć i ciąć w kształt kopytek. Wrzucać pierogi partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Po wypłynięciu gotować 3-4 minuty, wybierać łyżką cedzakową na talerz. W rondelku rozpuścić Masło Ekstra z Głuchowa, polać leniwe i posypać cukrem i cynamonem.