Zawartość tłuszczu w 100g produktu: | 11,5g |
Wartość energetyczna w 100g: | 786 kJ (188 kcal) |
Masa netto: | wg wagi 500-600 g |
Temp. przechowywania: | od +1 do +6°C |
Porcja 50g dostarcza:
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników. |
Sernik wiedeński
Składniki (kruche ciasto): – 15 dkg mąki – 12 dkg Masła Ekstra z Głuchowa – 5 dkg cukru pudru – 1 żółtko Składniki (masa serowa): – 1 kg Twarogu pełnotłustego – 10 jaj – 40 dkg cukru pudru – 30 dkg Masła Ekstra z Głuchowa – 10 dkg mąki – rodzynki, skórka pomarańczowa |
Przygotowanie: Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować i wyłożyć dno dużej tortownicy. Wstawić do piekarnika i lekko podpiec. Odciśnięty Twaróg pełnotłusty z Głuchowa zmielić w maszynce, oddzielić żółtka od białek. Mało Ekstra z Głuchowa utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno: żółtka, cukier i ser. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, dodać umyte rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową, lekko wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się zrumieni, przykryć papierem. Po upieczeniu ciasto lekko schłodzić, okrążyć nożem dookoła formy i wyłożyć. |