Skład: | mleko pasteryzowane |
Zawartość tłuszczu: | 3,2% |
Opakowanie zbiorcze | 15 l |
Objętość netto: | 1l |
Temp. przechowywania: | do +6°C |
Porcja 100ml dostarcza:
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników. |
Krem angielski
Składniki: – 4 żółtka – 1/2 szklanki Mleka 3,2% z Głuchowa – 1/2 szklanki cukru – 1 łyżeczka mąki pszennej – 3 łyżeczki posiekanych migdałów – 2 łyżeczki cukru waniliowego – 1 łyżeczka zmielonej kawy – rodzynki |
Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnego Mleka 3,2% z Głuchowa, wlać do wrzącego pozostałego mleka i zagotować mieszając. Naczynie z żółtkami postawić w garnku z wrzącą wodą i wlewać cienkim strumieniem mleko cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje, dodać posiekane migdały. Schłodzić często mieszając. Rozłożyć do pucharków, posypać kawą i ozdobić rodzynkami. |